Monday 6 June 2011

Media missade en engagarade diskussion om språk och integration


Hur viktigt är hembygdsrätt? Behöver invandrarna åländska vänfamiljer? Var gör frivilliga föreningar att hjälpa till med integrationen? Varför är invandrarna utsatta på arbetsmarknaden? Vad gör invandrarna att integrera sig själva? Är det dags att sluta använda ordet invandrare? Hur minskar vi det sociala utanförskapet?

De frågorna bland annat stod i centrum för diskussionen om den åländska språk – och integrationspolitiken som arrangerades av Ålands Framtid (ÅF) i lagtingets auditorium i tisdags. Många aktörer som kan ge stöd och rådgivning kring integrationsfrågor var på plats. Det var livligt och engerarade men tyvärr var inga media var närvarande.

- Var är medien? frågade flera.

Ålands Framtids seminarium har påmint oss om att invandring och integration inte är ett ämne som är bäst att diskutera vid middagsbordet. Åland som alla andra delar av Finland behöver ha en politik för invandrare som kommer hit.

Jag måste säga att seminariet var en succé med ärligt och öppna diskussioner. Jag trodde inte att många skulle komma. Lite löjligt kanske. En timme innan det var dags, började folk att dyka upp. Speciellt kul var det att alla deltog lika aktivt i diskussionerna.

För mig var det uppmuntrande att se ålänningar i olika åldrar, som verkligen vill ha en ö där alla ska känna sig välkomna. Det var också intressant och lärorik att lysnna på Nahid Broström och Ahmad Shafiei.

Både Nahid och Ahmad har framgångsrikt etablerat sig på Åland. Nahid är en lärare i psykologi, filosofi och livsåskådning vid Ålands lyceum. Ahmad och sin fru driver matbutiken, Puneh Oriental som är välkänd på ön.

Slutligen, lyfter jag min hatt för Ålands Framtid. Det är ganska märkligt att påstå att man inte kan prata om invandring utan att bli kallad rasist. Integration handlar om att hela Åland ska hålla ihop!

Bild: Global Feminist Blog

No comments: