Tuesday 8 March 2011

Alla skrev ej på deklaration mot rasism

Elva politiska partier har undertecknat en deklaration mot rasism.


Förbundet för mänskliga rättigheter, minoritetsombudsmannen, och delegationen för etniska relationer bjöd både gamla och nya politiska partier till riksdagen för att underteckna deklarationen som tar avstånd från all form av rasism.

De enda partierna som inte undertecknade avtalet var Frihetspartiet och Förändring 2011.

Jiri Keronen, ordförande för Förändring 2011, motiverar partiets beslut med att deklarationen är onödig. Att bekämpa rasism borde vara naturligt för alla normala och intelligenta människor, säger Keronen.

Han säger också att han inte går med på att underteckna deklarationen i och med att den inte klargör vilken roll och hur mycket makt EU-myndigheterna har i bekämpandet av rasismen.

Svenska folkpartiets vice ordförande Anna-Maja Henriksson säger att det är oroväckande att alla inte vill underteckna ett avtal som tar avstånd från rasism.

Kristiina Kouros, generalsekreterare på förbundet för mänskliga rättigheter, säger å sin sida att det inte var överraskande att alla inte ville underteckna deklarationen.

- Kanske det är tydligare att de som inte vill ta avstånd från rasism inte heller skriver under avtalet. Väljarna får sedan fatta sina egna beslut på basen av det här, säger Kouros.

Sandra Itäinen YLE

No comments: