Friday, 29 October 2010

En utländsk synpunkt om politik på Åland


Snart är det val igen på Åland. Processen har redan börjat. Som i många delar av Afrika, det politiska livet på Åland är dominerat av ’gamla’ politiker. Ungarna är mycket underrespresenterade i lagtinget eller hur?

Från Ålands 33 ledamöter ungefär 10 av dem är över pensionsåldern. Den äldsta är 71 år gammal. Nästan Paul Biyas ålder. En afrikansk ledare som västvärlden tycker bör avgå nu.

Jag är tyvärr ingen fan av gamla politiker. De är inte lösningen för en levande representativ demokrati. Kanske, är det anledningen varför Storbritannien blev av Gordon Brown, för yngre politiker som David Cameron (44 år gammal), Nick Clegg (43 år gammal) och Ted Miliband ( 42 år gammal).

Jag tycker att vår ö behöver nya tankar. Men problemet
är - det finns brist på unga politiker i Ålands lagting. Gamla politiker har erfarenheter och kunskapen men de alltid fastnar på samma frågor. Till exempel – Skarven.

Bry er inte om min åsikt, gamla politiker. Alieu Khan är en invandrare som har ingen rösträtt. Men vänta lite, jag har glömt en sak – rösträtt i kommnalvalet har alla som är bosatta på Åland. Jag hoppas att Åland kommer att ha valdebatter som är inspirerande och rika på ideer. En av de viktigaste frågorna i valet 2011 bör vara integration!

I somras var Nya Åland ute för att fråga turister om våra politiker ( Vacker och vänlig vinner valet – publicerad 05.08.2010). Det var mycket intressant. Jag vet inte mycket om politikerna, men jag känner igen en hel del av dem och jag hade turen att träffa några.

I den här insändaren vill jag dela med läsarna min råa förståelse för några av de populära politikerna.

Veronica Thörnroos (C)

Det är väldigt lätt att veta att Veronica är en beslutsfattare på ön. Hon verkar som en ambitiös kvinna med stora drömmar för Åland. Jag har aldrig talat med henne men jag har sett henne några gånger i staden och en gång på Rosella. Hon är alltid upptagen och brukar gå lika snabbt som en fortkörning raket. För Veronice - det är roligt med mycket på gång eller? Följ henne på www.veronica.ax. Men tyvärr - det finns ingenting ny på bloggen. Den senaste uppdateringen gjordes år 2007.

Roger Nordlund (C)

Jag hade en diskussion med några av mina kurskamrater om de åländska politikerna. En av oss sa att politikerna får för höga löner.

- Nej, jag tror inte. Varför är Roger alltid på cykel? frågade en av oss.

Det var så roligt men jag förstod varför han ställde den frågan. Vi är från länder där politikerna har ett liv i lyx.

Roger verkar jordnär och avslappnade i mina ögon. Jag tycker att han inte gillar se annorlunda ut än den gemene mannen på gatan. Jag har aldrig träffat honom men vi har kontakt via e-post. Jag gillar hans ödmjuka karaktär. Han är en grymt bra förebild. Men Roger..hmmm...the hide and seek game.

Carina Aaltonen (S)
Jag vet inte mycket om henne, även om vi är vänner på facebook. Hon verkar vänlig och jag skulle inte bli förvånad om hon blir en främjare av integration i samhället. Hon var på min boklansering och hon brukar delta i mångkulturella aktiviter på ön. För Carina är alla människor lika mycket värda!

Jag tror att hennes parti har en politikkår som är blandat. Alla har möjlighet att bli medlem. Förra veckan fick jag en inbjudan att delta i socialdemokraternas kongress. Jag kände mig hedrad! Tack Mats Granesäter – Socialdemokraternas Internationella Gruppen.

Följ Carina på http://bloggen.fi/carina/. Alltid uppdaterad!

Danne Sundman (Ob)
En ganska ung politiker (framtiden) med stora drömmar. Jag har försökt att få honom ombord min verksamhet. Han verkar som en upphetsad politiker, som kommer att stanna länge. Jag antar att han är den enda politikern på Åland som har sin CV på nätet för alla att se. Är det nödvändigt? Detta är något vi kan debattera om. Han lyser av självförtroende i det åländska politiska scenen. Följ honom på http://www.sundman.ax/ eller http://blogg.alandstidningen.ax/danne/. Kolla hur Danne peka ut framtiden!

Britt Lundberg (C)
Jag har aldrig träffat henne men vi var en gång i kontakt via e-post. Jag tycker att hon är dynamisk och hon älskar utmaningar. En stor kvinnlig förebild för åländska tjejer att se upp till och lära av. Britt visar sig stark och bestämd. Efter ett misslyckat försök att komma in i EU-parlamentet, vill Britt nu inneha den högsta platsen i Mariehamn stad. Det skulle vara intressant att ha Britt som den nya stadsdirektören. Men jag undrar vilka förändringar kommer hon att medföra. Som invandrare, tror jag inte att hon kommer ge hopp till utlänningar som bor i staden.

Följ Britt på http://brittlundberg.blogspot.com/. Bloggen handlar mest om bokrecensioner och semestrar.

Roger Eriksson (Lib)
Han är den förste politikern som jag hade en ordentlig pratstund med. Det var under Sabaar Afrikanska Festivalen. Han var min huvudtalare och efter hans tal stannade han kvar för att visa sin solidaritet.

Jag märkte att Roger är en bra lyssnare. Under vår pratstund var han positiv och alert. Han är en lugn och rationellt tänkande politiker. Jag hoppas att Roger har läst Nina Fellman’s ledare – Åland behöver en egen integrationslagstiftning. En bra tankeställare för alla politiker!

Slutligen måste jag säga valet år 2011 kommer att bli en lärande ögonblick för mig. Jag hade följt valet i Sverige, Storbritanien osv men den åländska valet är den första västerländska valet som är så nära mig. Hemma i Gambia, säger vi oftast att toubab val är rena, fria och rättvisa. Toubab är det gambiska ordet för vita människor. Fri och rättvis? George Bush stal ett val och han är vit. Jag kommer från ett land där politiker är aldrig redo att avgå. De gör allt för att behålla makten eller hjälpa sitt barn att ärva sin plats. Tyvärr, demokrati är ännu inte en framgång i mitt land. Jag antar att det är annorlunda på Åland.

Alieu Khan
www.hejaland.ax

Bild: Ålands landtråd - Viveka Erikson

Friday, 3 September 2010

My meeting with the Finnish President


On the 2nd September, 2010 i was fortunate enough to meet the President of Finland. I presented her a copy of my new book - a collection of West African folktales in Swedish. As part of the program i was given the opportunity to speak about diversity and integration on Åland. More on this soon!

Photo Credit: Ålandstidningen

Thursday, 8 April 2010

Ålands nyaste afrikaner


Foto: Nyan

Till Oxford med matkultur



Från Nyan

Kulturnyheter Mattraditioner från Zanzibar, men också Åland, kommer Benn Haidari att presentera vid en konferens för antropologer i Oxford i september. I bakgrunden finns hans bok om det moderna köket på Zanzibar som utkom 2006. Han arbetar också med en bok om den åländska matkulturen.

Benn Haidari i Mariehamn kommer ursprungligen från ögruppen Komorerna men växte upp på Zanzibar. Han skrev boken ”Moderna Zanzibar Cuisine” 2006 för ett förlag i London.
Nu har Haidari kontaktats av Dr Iain Walker vid institutet för social- och kulturantropologi i Oxford. Walker arbetar med att organisera en konferens för swahiliantropologer från olika delar av världen i Oxford i september. Eftersom det saknas en swahilirestaurang i Oxford och eftersom han kände till Benn Haidaris bok om köket på Zanzibar så kontaktade han denne. Walker frågade om Haidari kunde tänka sig att komma till Oxford under några dagar i mitten av september för att tillreda en Zanzibarmåltid för en grupp på 20-25 personer och samtidigt föreläsa om matkulturen på Zanzibar.


Även om Åland
Benn Haidari berättar att han naturligtvis tackade ja men att han inte bara kommer att berätta om köket på Zanzibar utan också om hur matkulturen på små öar påverkas av sina omgivande större grannar. Och där kommer Åland in i bilden.

JAN KRONHOLM
jan.kronholm@nyan.ax